joi, 10 martie 2011

Gemenii siamezi


O data de mult , undeva , traia o pereche de gemeni siamezi. Desi gemenii siamezi sunt aproape totdeauna absolut la fel , acestia doi nu erau deloc. Unul din ei era foarte mare , iar celalalt era foarte mic. Cu toate acestea ei traiau agatati unu de altul , astfel incat orice faceau , puteau face numai impreuna. Insa pentru ca unul dintre gemeni era mai mare decat celalalt totdeauna faceau numai ce dorea el si nu ce dorea cel mic. De exemplu cand cel mare voia sa se uite la televizor , dar cel mic nu voia , se uitau totusi la televizor , cand cel mare dorea sa stea linistit sau sa doarma , ei amandoi stateau linistiti si dormeau. In acest fel , geamanul mare era totdeauna cel care hotara dupa bunul sau plac ce sa faca sau incotro ia , tarandu-l dupa el oriunde pe geamanul mic.
Bietul geaman mic era tare obosit si satul sa faca numai pe voia celui mare , dar pe de alta parte ,nu se simtea sigur de el , nu prea stia ce ar putea face si nici nu avea curajul sa isi spuna parerea cu voce tare. Era atat de atasat de fratele cel mare , incat se temea chiar daca ar spune ceva , fratele mare s-ar supara foarte tare pe el si i-ar putea face ceva rau. Desi nu-i convenea deloc cum stateau lucrurile , geamanul cel mic nu putea decat sa taca din gura.
Acesti doi gemeni erau asa o ciudatenie , incat au venit doctori din alte parti ca sa-i observe si sa le faca fotografii. Intr-o buna zi a venit la ei un doctor vestit si dupa ce ia studiat intorcandu-i pe toate partile , ia anuntat:
" Aflati ca am o veste buna pentru voi. Am sa va pot desparti unul de altul , in asa fel incat sa fiti doua persoane complet diferite".
Geamanului cel mare nu ia convenit deloc propunerea doctorului pentru ca lui ii placea sa-l conduca pe cel mic dupa cum avea chef. Asta il facea sa se simta mai puternic si mai important. Dar geamanul cel mic , sa gandit un pic. Desi nu putea sti cum vor sta lucrurile cand vor fi despartiti , se saturase sa tot fie legat de geamanul cel mare si voia sa incerce ceva nou. Asa ca a spus doctorului:
"Bine , bine! Hai , te rog desparteste-ne!".
Geamanul cel mare insista ca doctorul sa nu-i separe. Cu rabdare , doctorul ia ascultat pe fiecare in parte si pentru ca aveau pareri atat de diferite ,a organizat o mare conferinta la care au participat toti ceilalti doctori. Dupa ce au discutat despre ce credea fiecare , au ajuns la concluzia ca geamanul cel mare nu avea dreptul sa ia singur hotararea ca geamanul cel mic sa ramana pentru totdeauna lipsit de el. Asa ca impotriva vointei celui mare , doctorii i-au despartit. Astfel ei au devenit doua fiinte cu totul diferite.
O data separati geamanul cel mic era cat se poate de bucuros. In sfarsit putea si el sa fuga sau sa mearga incet , dupa cum avea chef.
Putea sa faca tot ce voia. Era minunat ca se simtea liber. In schimb geamanul cel mare era foarte nefericit. Era morocanos si bombanea pentru ca in inima lui se temea. Acum lucrurile erau asa de diferite! Daca nu-l va mai putea conduce pe cel mic , cum se va descurca el? Va sti ce trebuie sa faca , si ce nu? Cum va mai avea oare putere asupra lui?
Dupa cum ne putem usor inchipui , geamanul cel mic banuia aceasta problema. El nu dorea deloc ca geamanul cel mare sa se simta nefericit. Totusi ce puteam face ca sa inlature nefericirea lui? Doctorul a vorbit atunci cu cel mic si ia explicat ca despartirea lor era un cadou pentru amandoi si ca ei trebuiau sa astepte un timp pana se vor obisnui cu libertatea si isi vor da seama fiecare in ce fel vor putea deveni amandoi puternici.
Asa ca de cate ori geamanul cel mare incerca iar si iar sa-l faca pe cel mic sa-i indeplineasca voia , acesta din urma refuza. Cel mic a inteles ca acum putem fi stapan pe el insusi pentru ca nu mai era legat de cel mare. Putea sa hotarasca singur incotro sa mearga , sau nu , unde avea chef sa manace sau sa se culce. Daca geamanul cel mare se arata nemultumit de asta , cel mic se gandea in sinea lui : " Ei fratioare , se pare ca tu mai ai nevoie de un pic de timp ca sa iti dai seama cum sa devii puternic prin tine insuti".
Si geamanul cel mic avea dreptate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu